Wysłany: 2008-02-12, 14:21 Działalność gospodarcza w... no właśnie...
Witam
Przymierzam się powolutku do własnej działalności gospodarczej. Nie ukrywam jednak, że moje oczy kierują się ku wschodowi, niestety tam unia europejska nie sięga.
Po co mi ta unia? Pomijając kwestię poczucia bezpieczeństwa jaką daje unia, istotne są również dopłaty unijne, minimalizacja biurokracji i zwyczajnie mniej upierdliwości na korzyść zdrowego rozsądku.
Czy zatem jest możliwe otworzenie działalności gospodarczej w kraju cywilizowanym ze wszystkimi jego ułatwieniami, podczas gdy np produkcja będzie miała miejsce na Białorusi czy Ukrainie?
jeżeli siedziba firmy bedzie w Polsce i bedzie tu zarejestrowana, to oczywiscie ze mozesz starac sie o takie doplaty.
Ale jezeli firma ma byc zarejestrowana poza naszymi granicami, to niestety nie.
Doplaty z UE sa dla czlonkow UE ..a nie Bialorusinow. Wiec wspomaga sie firmy zarejestrowane w danym kraju czlonkowskim, np. w Polsce.
Rozumiem że w takim przypadku w Polsce wielkość mojej firmy może ograniczać się do malutkiego biura z "panią Zosią" za biurkiem, podczas gdy cała reszta będzie się odbywała np w Białorusi? I gdy w tej Białorusi będę potrzebował kupić np maszyny, unia mi dopłaci jako że firma jest zarejestrowana w Polsce?
Rozumiem też że drugim problemem będzie zalegalizowanie produkcji na wschodzie - i jak podejrzewam, lwią część biurokracji będę musiał załatwić w tym drugim państwie. Jak natomiast będzie to wyglądało od strony formalnej? Ew. kogo się pytać o poradę (bo zdaję sobie sprawę że to raczej nietypowy pomysł)
male biuro czy duze, to juz Twoja sprawa. Wazne by firma miala siedzibe w Polsce.
To gdzie bedziesz zakupywal maszyny, to Twoja sprawa. Wazne bys podatki placil w Polsce.
Mysle ze w sprawie dotacji najlepiej skontaktowac sie z jakas firma doradcza w tej kwestii..sa ich tysiace.
Co do legalizacji produkcji na wschodzie, to juz sprawy do zalatwienia tam na miejscu.
Nie mam pojecia jak to wyglada w tak dzikim kraju jak Bialorus, napewno lepiej jest na Ukrainie.
Ale trzeba sie juz tam na miejscu orientowac lub szukac kogos kto tam juz inwestuje czy dziala i bedzie chcial sie podzielic doswiadczeniem.