Aby zapisać się na listę naszego newslettera, prosimy podać swój adres email:

Biznes-Firma.pl - Serwis Dla Firm

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[pomysl na biznes] Sklep z odzieżą
Autor Wiadomość
lukiex 

Wysłany: 2008-07-17, 16:41   [pomysl na biznes] Sklep z odzieżą

WITAM

Od niedawna myślę nad otwarciem sklepu z odzieżą.
Posiadam lokal na rynku (miasto ok. 50tys ludnosci)
Jest to miasto w którym nie jest za dużo tego typu sklepów.

Chciałbym się dowiedzieć jakie są marże w tej branży?
Czy może to być opłacalne?

Pozdrawiam

Forum Bot
Reklama

Wysłany: Dzisiaj 13:26   

Łukasz Schab 

Wysłany: 2008-07-27, 15:46   

Cześć lukiex

Nie wiem jakie są marże na twoim rynku ale na twoim miejscu nie opierałbym mojego wejścia lub nie wejścia na niego opierając się tylko i wyłącznie na sprawdzeniu jaka jest marża. Nawet jeśli jest wysoka to może akurat w mieście nie ma popytu na twoją odzież.

Przeprowadzanie małego badania marketingowego wśród przechodniów pozwoliłoby Ci odpowiedzieć na pytanie ile osób przeciętnie może zostać klientami twojego sklepu oraz jaką odzież najbardziej opłacałoby Ci się sprzedawać.

Najlepiej zrobisz przygotowując wstępny biznesplan przedsięwzięcia opierając się na badaniu o którym pisałem wcześniej. Pozwoli Ci to sprawdzić opłacalność twojego biznesu i zastanowić się, jak konkretnie miałby wyglądać Twoja działalność gospodarcza.

Pamiętaj! Papier jest tańszy od gotówki. Jeśli sporządzisz solidny plan z którego będzie wynikało że pomysł nie wypali i nie będzie opłacalny, zaufaj mu. Wyrzuć plan do kosza i zacznij wszystko od początku. Jest to znacznie tańsze od wyrzucania pieniędzy na realizację nieefektywnego pomysłu.

Pozdrawiam,
Łukasz Schab - Doradca Strategiczny, autor www.marketingaudit.pl
Ostatnio zmieniony przez Łukasz Schab 2009-01-02, 20:58, w całości zmieniany 1 raz  

francois 

Wysłany: 2008-11-05, 12:38   

kolega Łukasz - jeśli można, ma całkowitą rację. Analiza rynku to podstawa i od tego trzeba zacząć nasze działania. Jeśli chce się zarabiać warto się skupić na tym co opłacalne a nie tym co nam się osobiście podoba, dlatego warto przekalkulować wszystko na chłodno a wyniki dadzą nam same odpowiedź.

Odpowiedz do tematu