Aby zapisać się na listę naszego newslettera, prosimy podać swój adres email:

Biznes-Firma.pl - Serwis Dla Firm

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Usługi cięcia drzewa, koszenia i utrzymania zieleni
Autor Wiadomość
zamiet

Wysłany: 2008-09-10, 18:02   Usługi cięcia drzewa, koszenia i utrzymania zieleni

Moja sytuacja przedstawia się następująco:
Ukończyłem studia prawnicze. Staż pracy 5 lat (w zawodzie za pieniądze, do których lepiej się nie przyznawać). Obecnie jestem osobą zarejestrowaną w UP. Mój pomysł na biznes to jednoosobowa(przynajmniej na razie) firma zajmująca się w przybliżeniu:

- cięciem drewna kominkowego (pilarka spalinowa, siekiera - myślałem o nawiązaniu współpracy z większymi sprzedawcami surowca na podstawie wzajemnego polecenia-czy coś w tym stylu)
- koszeniem i wykaszaniem trawy (kosiarka, wykaszarka)
- ogólnym utrzymaniem zieleni (sprzątanie powierzchni zielonych np. z liści, sadzenie drzew, pielęgnacja ogrodów
- odśnieżaniem terenu
Z czasem ofertę usługową mógłbym poszerzyć np o sprzątanie budynków

Posiadam duże kombi, które planuję zamienić na VW Transportera z paką
O pieniążki na zakup sprzętu (dobrej jakości pilarka, wykaszarka, kosiarka i kosiarko-odśnieżarka, ubranie robocze itp) chciałbym wystąpić do UP.

Mieszkam na południu Polski 10 km między dwoma większymi miastami (35 tys. i 50 tys. mieszkańców). Zabudowa w mojej okolicy to w 95% domy jednorodzinne (poza miastami oczywiście, gdzie także występuje duży odsetek domów jednorodzinnych) z ogrodem właśnie. Konkurencję stanowią dwie większe firmy sprzątające (działające na zasadzie spółdzielni inwalidów), które obsługują przede wszystkim dużych, instytucjonalnych klientów.
Sądzę, że kluczową sprawą jest dobra kampania reklamowa (ulotki, ew lokalna prasa), dotarcie do jak największej liczby potencjanych klientów. Biorę również pod uwagę reklamę/ew. współpracę w sklepach ogrodniczych. Wiem, że w prawie każdym domu jest kosiarka, ale wiem też, że nie każdy ma czas na pocięcie "metrówek" czy pielęgnację zieleni. Pewną opcją byłaby również usługa polegająca na pracy sprzętem należącym do klienta.
Start raczej na początku przyszłego sezonu, czyli wiosną 2009

Mimo iż wykształcenie posiadam raczej typowo "umysłowe" ciężkiej pracy się nie boję. Pracowałem już na budowie i jako kierowca, więc "zakasać rękawy" to dla mnie nie nowina ;-) )

Działał bym na zasadzie:
Klient dzwoni, umawiamy się na termin, przyjeżdżam, ustalamy cenę. Następnie przyjeżdżam na miejsce z całym sprzętem i do roboty. Jeśli interes by wypalił, w grę wchodziłoby zatrudnienie kogoś do pomocy. Potencjalni klienci to także małe firmy mające swoje siedziby głównie na obrzeżach miasta, gdzie ktoś przecież też musi dbać o porządek.

Praca raczej na trzy pory roku, dlatego w zimie pozostałoby odśnieżanie podjazdów, posesji, chodników itp...

Czekam na uwagi i konstruktywną krytykę, a także na rady, ponieważ na dzien dzisiejszy nie mam np. pojęcia jak wygląda sprawa z "cennikim usług" w takiej branży (cięcie drewna za kubik, koszenie za metr kwadratowy, czy godzinę itp???) Da się z tego wyjść na swoje??

Forum Bot
Reklama

Wysłany: Dzisiaj 11:21   

Bizek 

Wysłany: 2008-09-10, 21:57   

pomysł chyba nie głupi i coraz bardziej przyszłościowy. Generalnie coraz więcej osób potrzebuje takich usług. Jeżeli nie masz konkurencji i nikt tych domków jednorodzinnych nie obsługuje, to śmiało działaj!

ale coś mi się wydaje że część z tych domków to pewnie jacys ogrodnicy obsluguja - ale nic nie stoi na przeszkodzie zaryzykowac. mysle ze ktos zawsze sie znajdzie.

proponowalbym, zaczac od ulotek wrzucanych do skrzynek potencjalnych klientow oraz od reklamy w lokalnej prasie.
dobrze by bylo, zawrzec w reklamie informacje ze pierwsza usluga jest gratis - wtedy klient sprawdza poziom twoich uslug.
Dobrze jest zrobic cos na wyrost - np. pociac 3 metry drewna, policzyc za 2 metry ...itd.

Dobrze jest cos doradzic... jezeli masz np. smykalke co do ogrodów i ich projektowania. koszac trawe, mozna cos podpowiedziec ...

ale wg mnie, koszenie na zamowienie, dobra sprawa. trzeba tez wzbudzic zaufanie. Jednak ludzie wpuszczaja Cie na posesje. Usmiech, dobra prezencja i temu podobne.

co do cennika, to jest naprawde rozny
Pozdzwon po ogrodnikach z tych miast i zapytaj za ile maja usluge koszenia trawy ... i juz bedziesz znal cennik.
Bo cenniki napewno roznia sie w roznych miastach/wojewodztwach itd.itp

[ Dodano: 2008-09-10, 23:01 ]
aha... i poczytaj jeszcze to, moze to ma tez jakis sens:
http://www.biznes-firma.p...o_kominkow.html

zamiet

Wysłany: 2008-09-11, 14:00   

Serdecznie Dziękuję za szybką i bardzo konkretną odpowiedź :-)

Pomysł o wrzucaniu ulotek do skrzynek pocztowych to naprawdę fajna sprawa.
Co do cennika, to niestety będę miał problem, ponieważ nie znalazłem w okolicy kogoś, kto zajmowałby się tym zawodowo-profesjonalnie. Dlatego też moje (świadome lub nie) przekonanie o znalezieniu w pewnym sensie niszy w usługach.
Sądzę, że w 95% procentach przypadków domownicy robią to (koszą, wykaszają, odśnieżają, tną, sadzą, przycinają itp.) we własnym zakresie, lub wolą np. zapłacić nieletniemu sąsiadowi. - te dwa fakty budzą moje największe obawy

Co innego to cięcie drewna na opał, tutaj małolat już nie wystarczy, dlatego pomyślałem np o dogadaniu się z kilkoma firmami sprzedającymi opał, gdzie ja np mógłbym zostawić swoje ulotki, a jeśli klient w rozmowe powoła się na taką, czy taką firmę dostaje 10% rabatu. Koszenie za free to raczej odpada, ale np 50% zniżki przy pierwszym razie, to także świetny pomysł. Sprzedaż drewna kominkowego we własnym zakresie to pewien sposób na "dywersyfikację rynku" - Dziękuję :-)
Myślałem także o stronie internetowej (kolega mógłby mi ją zrobić "po kosztach") i jej reklamie na lokalnych portalach

Co zaś się tyczy odśnieżania to wiem , że np. każdy właściciel kamienicy, sklepu przy ulicy itp. jest odpowiedzialny za stan chodnika w zimie (jego odśnieżenie i usunięcie lodu). Pewnym pomysłem jest więc dogadanie się (podpisanie umowy) z mieszkańcami jakiejś ulicy, spółdzielni, ciągu sklepów itp. Pomysłów mam pełną głowę i wdzięczny będę za wszystkie. Mam tylko nadzieję, że starczy mi samozaparcia.

największy problem, to na dzien dzisiejszy CENY. Bez ich precyzyjnego ustalenia nie będę w stanie ocenić rentowności (czytaj: sensowności) ruszenia z takim biznesikiem

BTW
Na pomysł tego typu usług wpadłem, kiedy usłyszałem przypadkiem rozmowę telefoniczną znajomego z jego znajomym. Mówił, że strasznie się spieszy, bo po robocie kosi trawniki w kilku domach na mieście, a roboty ma tyle, że nie ma szans, aby się wyrobić przed zmierzchem. Pracuje oczywiście "na słowo" przez reklamę pocztą pantoflową. Pomyślałem sboie wtedy, dlaczego nie?

robbo78 

Wysłany: 2008-11-10, 20:56   

Witam. Ciesze sie ze znalazlem ten post.

Tez z kolega zastanawiamy sie nad podobna dzialalnoscia. Sam, trzy lata temu, "amatorsko" zajmowalem sie scinaniem drzew :-) Mialem pile spalinowa, malucha z bagaznikiem dachowym i i rozkladana, aluminiowa drabine. Dawalem ogloszenia w lokalnej gazecie i sam roznosilem ulotke, powielona na ksero.

Wyniki? Dosyc mizerne. Dlaczego? Bo konkurencja byli ludzie, ktorzy tez mieli pily i po sasiedzku scinali.

Cena? Cene ustalilem po wydatkach, gdy sam przy domu uzywalem plily. Cena paliwa ma znikomy wplyw na calkowita cene pracy przez jedna godzine czy tez pociecia jednego metra przestrzennego drewna (metr przestrzenny, bo ulozone drewno to nie cegly i miedzy krzywymi klodami sa pustki). Czym drewno bardziej suche, sekate, porozbiurkowe z gwozdziami, tym szybciej tepi albo uszkadza sie lancuch. A lancuch moze troche kosztowac, w zaleznosci od wielkosci pily spalinowej. Ale po obliczeniach i dodadniu kosztow reklamy, wyszla cena 20 zl/h lub za metr pocietego drewna. Trudno jednak ocenic ile zajmie sciecie drzewa i jego pociecie na kawalki, zwlaszcza ze klient chcialby wiedziec ile maksymalnie zaplaci bo od tego zalezy czy nas zechce zatrudnic. Scinalem tylko drzewa owocowe, bo do ich sciecia nie trzeba zadnych pozwolen, i zwykle zajmowalo to 3 godziny lub cena nie przekraczala 120 zl. Przypominam, ze zeby sciac drzewo lisciaste, nawet samemu posadzone, trzeba miec pozwolenie!

Pniewaz kolega chce swiadczyc wiele roznych uslug, obawiam sie ze samemu bedzie mu trudno sprostac i czasowo i kondycyjnie. Wbrew pozorom, praca pila spalinowa jest ciezka, a chodzenie za kosiarka tez moze byc meczace, bo to jednak nie spacer :-)
Ale przeciez, nie codziennie od rana do wieczora beda zlecenia na koszenie trawy i ciecie drewna bedzie wypelniac ten chwilowy przestoj. No i przeciez trawa w zimie nie rosnie, a pieniadze chcialoby sie zarabiac i w tym okresie. Gromadzenie drewna od wiosny do jesieni, niestety, jest zamrazaniem pieniedzy zarobionych przy swiadczeniu innych uslug. Jednak pozna jesienia, zima a nawet wiosna, jest zwrotem poniesionych wczesniej wydatkow wraz z oczekiwanym zyskiem. Tu nie mam doswiadczenia, bo nie posiadalem pojazdu do takiego transportu.

Jakosc swiadczonej uslugi zawsze przeklada sie na dochodowosc, wiec polecam dobor pracownikow i sprzetu. Klienci sa naprawde rozni, jedni zrobia herbatke, inni beda stac i patrzec jak bedziemy robic,czy aby sie nie obijamy i policza nam czas i beda chcieli jeszcze po robocie cos utargowac. Jesli klient bedzie zadowolony, to jeszcze do nas zadzwoni a nawet nas poleci. Niestety, jak wszedzie, moga zdarzyc sie nieoczekiwane straty gdy cos zniszczymy (kapiacy olej z samochodu na wybrukowanym podjezdzie, jakies polamane ploty przez spadajace konary). Uwaga na koszenie kosiarka spalinowa z silnikiem czterosuwowym terenu bardzo pochylego! Nie wiem w tej chwili ile procent, ale przy pewnym pochyleniu nie wolno taka kosiarka kosic, poniewaz nie bedzie smarowania olejem! Spotkalem sie, ze sa tez dostepne kosiarki dwusowowe (trzeba zmieszac benzyne z olejem do paliwa, tak jak to sie robi dla pily spalinowej).

To chyba tyle co chcialem napisac. Pozdrawiam i zycze powodzenia!

Malik

Wysłany: 2008-12-06, 15:03   witam kolegów

wiec chciałbym poprzeć pomysły sam straciłem niedawno prace i chce od nowego roku założyć działalność z tym że wielobranżową bo chce zająć się głównie pracami budowlanymi w sensie wykopy pod fundamenty itp... wywożenie gruzu kontenerami.
lecz mam też zamiar w sezonie kosić trawniki tak jak i Wy mieszkam nad morzem i jest tu masa domków działek itp.... mam pewne obawy związane właśnie z tym czy ktoś będzie tym zainteresowany bo w tych czasach wszyscy mają kosiarki lecz też wiem że nie wszyscy mają czas na to aby trawnik zawsze wyglądał jak należy a z pewnością gdyby byli zadowoleni po mojej 1wszej wizycie to doszli by do wniosku że samemu szkoda na to czasu i w ogóle lepiej w tym czasie pójść z żoną na spacer:-) myślę też nad wypożyczaniem sprzętu budowlanego typu zagęszczarka ubijak itp... i dzięki temu koszenie w sezonie sprzęt wiosna jesień a zimą zasłużony odpoczynek ale to koszenie trawy to wydaje mi się dobrym pomysłem pod uwagę biorę też wywóz ściętej trawy trawy od klientów bo nie wszyscy mają co z tym zrobić i wyrzucają do śmietników zapełniając je w ten sposób..... na zakup sprzętu typu kosiarka przyczepka do auta zagęszczarka ubijak będe składał wnioski do UP...
-Co myślicie o moim pomyśle na biznes???

robbo78 

Wysłany: 2008-12-06, 23:38   

Witam

Obawiam się, że ten odpoczynek, to nie przyjdzie tak szybko :-) Obym się mylił :-)

Różnorodność usług zawsze pozwoli mieć dochód z kilku źródeł. Ale wydaje mi się, że lepiej byłoby oprócz wyporzyczania sprzętu rozszerzyć ofertę o sprzedaważ. Skupić się na kilku możliwościach oferowania tego samego produktu czy też usługi.

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu